”En salli pahimmankaan joutua epätoivoon”

Toivottomien toivosta, osa 2: Johannes Krysostomos – En salli pahimmankaan joutua epätoivoon.

 

Äläkä mainitse minulle pienten syntien tekijöitä, vaan olettakaamme ihminen, joka on täyttynyt kaikesta pahuudesta, ja harjoittakoon hän kaikkea sitä, mikä sulkee hänet pois Taivasten Valtakunnasta. Ja olettakaamme, ettei hän ole niitä jotka ovat olleet alusta alkaen epäuskoisia, vaan että hän on ollut uskovainen ja sellaisenakin erittäin Jumalalle mieluinen, mutta että nyt hänestä on tullut huorintekijä, avionrikkoja, naismainen, varas, juoppo, sodomiitti, herjaaja sekä kaikkea muuta samankaltaista; edes tällaisen minä en salli joutua epätoivoon pelastuksensa suhteen, en vaikka hän olisi jo saavuttanut äärimmäisen korkean iän tuossa suuressa ja sanoinkuvaamattomassa pahuudessaan. Sillä jos Jumalan viha olisi himo, saattaisi hyvinkin olla aiheellista ajautua epätoivoon sen tulen sammuttamisesta, jonka joku on niin monilla vääryydenteoillaan sytyttänyt; mutta koska Jumalallinen Luonto on himoton, niin vaikka Hän rankaisee, vaikka kostaisi, Hän ei tee sitä vihan vallassa, vaan hellän huolenpidon ja rakastavan lempeyden kautta. Se antaa meille suurta rohkeutta ja luottamusta katumuksen voimaan.

Sillä monet sekä meidän että esi-isäimme aikaan – kierouduttuaan oikeasta asennosta ja langetuaan päätä pahkaa pois oikealta tieltä – ovat niin tulleet uudistetuiksi, että ovat jättäneet uusilla teoillaan aiemmat varjoonsa, ja ovat tulleet palkituiksi, ja ovat tulleet seppelöidyiksi sädehtivällä voitolla, ja tulleet julistetuiksi voittajien joukkoon, ja ovat tulleet luetuiksi pyhien joukkoon.

 

Pyhä Johannes Krysostomos,
Ensimmäinen kehoituspuhe Theodorokselle tämän lankeemuksen jälkeen

———————————————————–

Katso myös:

Toivottomien toivosta eli pyhät Johannes Krysostomos ja Justin Popovich Kirkosta ja syntisistä

———————————————

Suomennettu Arizonan pyhän Antonios Suuren luostarin julkaisemasta englanninkieliseen patiristisen kirjallisuuden sarjaan kuuluvasta teoksesta: Saint John Chrysostom, An Exhortation to Theodore after His fall. Sagom Press, Arizona 2019. p.9. Kääntänyt Juho Varpukoski.

Kuva: Johannes Krysostomos, Athos-Säätiön Panagian pyhän Basileios Suuren kappeli, maalari Päivi Kristiina Loikala.

————————–

Tagged , , ,