Pyhän Kosmas Aitolialaisen elämä

Pyhän Kosmas Aitolialaisen elämä

 

Pyhä Kosmas syntyi nykyisen Kreikan lounaisosassa, Aitolian maakunnassa, vuonna 1714. Hänen vanhempansa olivat hurskaita ortodokseja. Kasteessa he antoivat hänelle nimeksi Konstantinos.

Pyhällä Kosmaalla oli lapsesta asti palava tiedonjano erityisesti jumalallisia asioita kohtaan, mutta myös halu olla kohottamassa Turkin vallan alla elävien kreikkalaisten alhaista sivistystasoa. Tätä haavettaan hän toteutti omalla kotiseudullaan jo varhaisiällä opettamalla muille lukutaitoa. Varsinaisesti hän kuitenkin omistautui valistustehtävälle vasta vuosikymmeniä myöhemmin perusteellisen valmistautumisen jälkeen.

Kiinnostus tietoa kohtaan johti Konstantinoksen Athosvuorelle, jossa toimi noiden aikojen paras kreikkalaisille avoin oppilaitos, Athonias. Kun koulu kuuluisien opettajiensa poislähdettyä rapistui, Konstantinoskin jätti sen, mutta jäi Athokselle, Filotheoksen luostariin. Siellä hänet vihittiin munkiksi ja papiksi. Seitsemäntoista luostarissa viettämänsä kilvoitusvuoden jälkeen pyhä Kosmas lähti Athokselta igumeninsa siunauksella tekemään kirkollista valistustyötä kreikkalaisten parissa.

Pyhä Kosmas oli uupumaton Evankeliumin saarnaaja. Kahdenkymmenen vuoden aikana hän ehti kiertää jalkaisin suuren osan Kreikan mantereen ja saariston kaupungeista ja kylistä. Näitten matkojensa aikana hän perusti yli 200 alkeis- ja jatkokoulua kreikkalaisille lapsille ja nuorille. Pyhän Kosmaan julistus oli hyvin yksinkertaista. Sen voima kätkeytyi hänen esikuvalliseen elämäänsä ja hänen syvään rakkauteensa kansaa kohtaan. Liioittelematta voidaan sanoa, että pyhän Kosmaan elämäntyö on yksi huomattavimmista merkkipaaluista Kreikan kansan lähihistoriassa. Se pelasti monet ortodoksit kadottamasta yhteyttä hengelliseen perintöönsä, mutta lisäksi herätti heissä tietoisuuden omasta kansallisesta identiteetistä. Näin pyhän Kosmaan toiminta valmisti tietä Kreikan itsenäistymiselle vuonna 1821.

Pyhän Kosmaan kautta tapahtui myös paljon ihmeitä jo hänen elinaikanaan. Apua vaivoihinsa häneltä etsivät niin kristityt kuin turkkilaiset. Näitten ihmeitten takia turkkilaiset kansanihmiset ja -johtajatkin kunnioittivat ja monesti myös suojelivat pyhää Kosmasta.

Kreikassa pyhä Kosmas tunnetaan hyvin myös profetioistaan. Kuuluisia ovat mm. hänen ennustuksensa aikamme teknisistä laitteista, kuten autoista, televisiosta ja puhelimesta. Niistä hän sanoi:

– Tulette näkemään aukioilla vaunuja, jotka ilman hevosia juoksevat jänistäkin nopeammin.
– Paholainen menee laatikon sisään ja sieltä se huutaa ja sen sarvet ovat kattotiilten päällä.
– Tulee aika, jolloin eräänlainen lanka vyöttää koko maailman.
– Tulee aika, jolloin ihmiset puhuvat yhdestä kaukaisesta paikasta toiseen, niin kuin he olisivat viereisissä huoneissa, kuten esimerkiksi Konstantinopolista Venäjälle.

Kuuluisin pyhän Kosmaan ennustus liittyy Turkin kukistumiseen. Sen yhteydessä hänen mukaansa yksi kolmannes turkkilaisista kuolee, yksi kolmannes pakenee muualle ja yksi kolmannes kääntyy kristityiksi.

Pyhä Kosmas kuoli 65 vuoden iässä. Hänelle aiemmin myötämielinen turkkilainen Kourt passa teloitutti hänet juutalaisten lahjomana, sillä näiden ja Pyhän kesken oli syntynyt monenlaisia erimielisyyksiä. Pyhä Kosmas surmattiin hirttämällä vuonna 1779, elokuun 24. päivänä, joka on myös hänen kirkollinen muistopäivänsä.