Ristin voimasta

Varhaiskirkon kuuluisa pyhä, runoilija ja kaunosielu Efraim Syyrialainen (k. 373) innoittuu lausumaan opetuspuheessaan kunniallisesta ja eläväksitekevästä rististä näin:

Epäjumalien eksytys on päättynyt, kuolema on käynyt voimattomaksi, tuonelan vankeus on lakkautettu, monijumalisuuden eksytyksen valtakunta on murtunut, ihminen on vapautunut, Jumala vallitsee, luonto riemuitsee, Ristin valta hallitsee.

Sitä kumartavat kaikki kansat ja kansakunnat, heimot ja kielet. Siitä mekin kerskaamme autuaan Paavalin kanssa sanoen: ”Mutta pois se minusta, että minä muusta kerskaisin kuin meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen rististä” (Gal. 6:14).

Sen tähden me piirrämme Herran eläväksitekevän Ristin kotiemme ovien ylle, otsamme ja silmiemme ja suumme ylle, rintaamme ja kaikkiin jäseniimme. Kantakaamme sitä mukanamme ja varustautukaamme sillä taisteluun, kristittyjen voittamattomalla aseella, kuoleman voittajalla, uskovien toivolla, maan äärten valolla, sillä joka aukaisi Paratiisin, joka kukisti harhaopit, ortodoksisen uskon tukipilarilla, uskovien suurella vartijalla, Kirkon pelastavaisella kerskauksella.

Kristityt, älkäämme minään vuorokauden aikana ja hetkenä laiminlyökö viemästä sitä mukanamme kaikkialle ja ilman sitä älkäämmekö tehkö mitään. Ja silloinkin, kun käymme levolle ja nousemme ylös, teemme työtä, syömme ja juomme, kun kuljemme jalan, matkaamme merellä ja ylitämme jokia koristakaamme kaikki jäsenemme eläväksitekevällä ristillä. Silloin et koskaan pelkää ”yön kauhua etkä päivällä lentävää nuolta, et liikettä pimeässä, et onnettomuutta etkä keskipäivän demonia” (Ps. 90:5–6 LXX).

Jos otat, veli, sen aina avuksesi, ”onnettomuus ei sinua kohtaa, eikä sairaus lähesty ruumistasi” (ks. Ps. 90:10 LXX), sillä kun (demonien) vihollisjoukot näkevät sen, ne pakenevat kauhua ja pelkoa täynnä.

———————————————-

Teksti: Vima Orthodoksias 14.1.2023; käännös kreikasta, Hannu Pöyhönen.

Kuva toimituksen, näkymä Athosvuorelta.

———————————————————————

Tagged