”Kuuliaisuuden teema on nykyään hyvin suosittu”

Ote munkki Dositheoksen puheesta, Serreksen Jumalanäidin suojeluksen luostarista; vastaus kysymykseen ajankohtaisista teemoista käsitellen erityisesti kuuliaisuutta.

 

Täytyy tietää, että Kirkko olemme me kaikki. Maallikkot ja papisto ja piispat. Kristuksen ruumis on sekä kirkkokansa että papisto. Jos todella haluamme parantua, ei kukaan ihminen voi meitä estää, koska Kirkon pää on Kristus. Apostolien joukko, jossa oli mukana yksi petturi – estikö se Kristusta täyttämästä tehtäväänsä? Onnetonta, jossa he olisivat sanoneet: “Katso nyt tuotakin, joka oli Kristuksen lähellä ja teki sitä ja tätä.” Ei mitään sellaista. Jos joku haluaa pelastua, löytyy keino. Kristus pelastaa hänet. Kristus voi pelastaa vaikka Afrikassa tai Intiassa. Sanon tämän, koska kerran Jumalanäiti lähetti minut sinne, ja keskeltä viidakkoa löysimme ortodoksikristittyjä, jos en peräti sano, että pyhiä. Siellä kaukaisessa Intiassa, vaikka siellä on miljoona jumaluutta, siellä on kristittyjä.

Ja kun nyt puhumme piispoista, niin ihmisiä hekin ovat. Ja he tulevat vastaamaan teoistaan, kuten tulemme me kaikki. Tietysti on surullista se, että mitä korkeammalla joku on, sitä suurempi on lankeemus. Siksi pitää rukoilla, että Jumala heitä valaisee. Kirkkomme historia on täynnä sellaisia tapauksia – piispoja, jotka Kirkko on erottanut yhteydestään, jopa synodeja (kirkolliskokouksia), ekumeenisia synodeja, jotka olivat ulkona Kirkosta. Mutta se, minkä kanssa meidän pitää askarrella, on se, että me itse pidämme oikean uskon. Ja miten me pidämme oikean uskon? Siten, että tunnemme, mikä on oikea usko. Siksi meidän tulee hieman nähdä vaivaa ja perehtyä uskoomme liittyviin kysymyksiin, ettemme kulkisi kuin sokeat sinne, minne meitä yritetään viedä.

Kuuliaisuuden teema on nykyään sanoisimmeko hyvin suosittu. He sanovat meille: “Tehkää kuuliaisuutta”. Kuuliaisuus on erittäin hyvä. Mutta meidän pitää tehdä kuuliaisuutta Päälle, joka on Kristus. Tehkäämme kuuliaisuutta Apostoleille, Pyhille, ja antakaamme siinä vaikka henkemme. Eikö ole kirjattu ylös mitä sanoo apostoli Paavali: “Vaikka enkeli laskeutuisi ylhäältä, enkeli, ja sanoo muuta kuin me olemme sanoneet, anateema (ulos).” Mitä Apostoli tarkoittaa? Että enkelit laskeutuvat? Ei. Hän puhuu ihmisistä. He voivat tehdä vaikka ihmeitä. Mutta jos he sanovat teille toista kuin me olemme sanoneet, älkää antako mitään arvoa. Eikö hän sano näin?

Samoin tehkäämme mekin. “Esipaimen, teemme Sinulle kuuliaisuutta, jos sinä teet kuuliaisuutta Kirkon Päälle, Apostoleille ja Pyhille. Silloin polvistun edessäsi niin kuin haluat. Mutta jos viet minua muualle – sillä myös minulla on vastuu, ei vain sinulla. Kristus on antanut meille mielen. Emme ole järjettömiä lampaita, emme ole sanattomia lampaita. Olemme järjellisiä, ja me seuraamme sinua kuin paimenta, jos viet meitä Kristuksen luo. Silloin suutelen kättäsi ja jalkojasikin. Mutta jos teet sellaisia virheitä kuten teki Areios, kuten teki Nestorios, ja kuten tekivät monet muut, silloin en seuraa sinua.”

“Sitten tulee seurauksia.”
“Niin tulee. Laitat minut ulos luostaristani? No lähden sitten.”
“Mihin menet?”
“Vuorelle. Sinne luoliin. Kunhan olen Kristuksen kanssa.”

Näin meidän täytyy tehdä päätökset. Eikä niin, että mitä teki yksi ja mitä teki toinen. Jokainen joutuu vastaamaan itse. Eikö näin ole? Siksi meidän tulee rukoilla heidän puolestaan. Rukoilkaamme. Sillä tiedättekö mitä tarkoittaa, jos Piispa joutuu eksytykseen? Suuri lankeemus. Se on hyvin surullista. Meillä täytyy olla myötuntoa. Ja täytyy rukoilla, että Jumala valaisee heidät ja antaa katumuksen. Kuten meillekin. Riippumatta montako lankeemusta meillä on joka päivä, katukaamme.

Oletteko samaa mieltä? Kunnia Jumalalle! Jos Kristus sanoo meille tänään – hänhän on kaikkialla läsnä – jos Hän ilmestyy nyt ja kysyy: “Oletteko valmiit, että otan teidät mukaani Paratiisiin”. Oletteko valmiit?

————-

Alkuperäinen puhe youtubessa, suomennettu osio alkaa noin kohdasta 15.50. Puhe kannattaa kuunnella, sillä isä Dositheoksen tyyli on hieno, vaahtoamaton ja ilman fanaattisuutta. Puhe on kreikaksi, mutta video sisältää myös englanninkielisen käännöksen:

 

Käännös H. Alex Saulamo. Isä Dositheoksen kuvan on maalannut pappismunkki Joosef pyhän Andreaan skiitalta, ja kuva on Athos-Säätiön Panagiassa.

—————————————————————————-

 

Tagged , , ,