Enkelielämästä

PYHÄ PAISIOS ATHOSVUORELAINEN: ENKELIELÄMÄSTÄ.
KIRJEITÄ SUROTIN LUOSTARIN NUNNILLE

Otteita…

***

Pehmennä kovaa sydäntäsi niin paljon kuin voit elämän haavoittamien ihmisten lähellä, jotta siitä tulisi herkkä ja nöyrä, ja ano nöyrästi Jumalan laupeutta, niin saavutat sen.

Se, joka ei usko Jumalaan, pyytääkseen Hänen laupeuttaan koettelemuksissa, jää tässä maallisessa elämässään aina vaille apua ja lohdutusta; hän myös tuntee olonsa piinatuksi (eihän hänen elämällään täällä ole tarkoitusta) ja hän tuomitsee itsensä ikuisesti. Se, joka kuitenkin uskoo Jumalaan, ei koskaan kärsi myrkyn mausta (ellei itse niin tahdo), jos vain tuo koettelemuksensa myrkyn lähelle Suloista Jeesusta, joka muuttaa sen makeaksi siirapiksi ja hyödyttää häntä.

***

Älä tuskaile, ettet ole onnistunut kohoamaan kunniaan tai rikastumaan turhilla tavaroilla ja kunniasijoilla, koskapa todellisessa elämässä niitä ei tarvita eikä niitä voida viedä sinne mukana. Sinne me viemme vain tekomme, joiden perusteella myös saamme niitä vastaavan passin suurelle ja ikuiselle matkallemme.

***

Niin paljon kuin ihmistä hyödyttää vähäinen itsetuntemus, häntä ei hyödytä maailman kaikki tieto. Itsetuntemus näet tuo luonnollisella tavalla mukanaan nöyryyden ja vakiinnuttaa sen pysyväksi tilaksi, ja niin Jumalan armo pysyy hänessä jatkuvasti. Pelkona paljossa tiedossa taas on, että se saa pään paisumaan, muuntaa sen kuumailmapalloksi, jolla on vaarana joko haljeta ilmassa (skitsofreniasta) taikka pudota maahan (ylpeydestä) ja mennä pirstaleiksi. Sen tähden tiedon täytyy seurata Jumalan pelkoa ja kulkea yhtä matkaa tiedon toteuttamisen kanssa, niin että tasapaino säilyy.

***

Luottamus Jumalaan on lakkaamatonta salaista rukousta, joka tuo ilman hälyä Jumalan voimat sinne, missä niitä tarvitaan. Ja Jumalan kunniantuntoiset lapset ylistävät Häntä jatkuvasti kiitollisina.

***

Ihmiset, jotka antavat kaiken Jumalalle ja antavat itsensä kokonaan Hänelle, ovat Jumalan suuren kupolin alla, ja Hänen jumalallinen kaitselmuksensa suojaa heitä. Silloin heistä tulee Jumalan lapsia, ja he pystyvät auttamaan enemmän onnetonta maailmaa Jumalan kautta rukouksillaan. Ja taaskin Jumalalta saamallaan valaisulla he pystyvät antamaan ihmisille oikeaa opastusta, jotta nämä voivat lähestyä Jumalaa, löytää pelastuksensa, onnensa ja sielunrauhansa Jumalan jumalallisessa lohdutuksessa, sillä vain lähellä Jumalaa sielu löytää levon.

***

Maallisen sivistyksen kyllästämät ulkonaiset ihmiset ovat täynnä itsekkyyttä ja ylpeyttä. He muistuttavat satelliitteja, jotka kiertävät ilmassa ja antavat sen vaikutelman, että ovat tähtiä. Kun kuitenkin tarkkaat niitä huolella, huomaat niiden oudon kulun ja tajuat, että kyseessä on inhimillinen petos.

———————————————————————————

Athos-Säätiön Luostarikeskus Panagia täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Se julkaisee juhlavuotenaan pyhäksi vuonna 2014 kanonisoidun Paisios Athosvuorelaisen kirjan ”Enkelielämästä. Kirjeitä Surotin luostarin nunnille.” Isä Paisios vastaa kirjeissään nunnien hänelle tekemiin tavallisiin kysymyksiin kilvoittelusta, joten kirjalla on myös paljon annettavaa jokaiselle, joka haluaa päästä syvemmälle omassa hengellisessä elämässään.

”Enkelielämästä” on kovakantinen, hyvälle paperille painettu ja kestävä lankasidottu moniväripainos, jossa on 248 tekstisivua. Se ilmestyy todennäköisesti huhtikuun aikana.

Athos-Säätiö myy kirjaa myös jo ennakkoon sponsorihinnalla, mistä voi lukea lisää Säätiön sivuilta tai kysyä puhelimella jos ei sähköpostilla:

https://athossaatio.fi/node/586
+358 50 441 2036
info(kummamerkki)athossaatio(pistefi)

———————————————————-

Tagged , ,