Atomipommi

”Kuinka meidän tulisi elää tällaisena aikana?”

Vuonna 1948, suuren pelon ja paranoian aikaan, C. S. Lewis kirjoitti nämä huomioarvoiset sanat…

————————————–

Yhtäältä katsottuna me ajattelemme aivan liikaa atomipommia. ”Kuinka meidän tulisi elää nyt atomiuhan aikana?” Minulla on silloin houkutus vastata: ”Noh, tietysti siten kuin olisit elänyt 1500-luvulla, kun rutto saapui Lontooseen melkein joka vuosi, tai kuten olisit elänyt viikinkien aikaan, kun ryöstelijät skandinaaviasta saattoivat rantautua ja viiltää kurkkusi auki yön pimeydessä; tai todellakin, niin kuin sitä jo elät syövän, syfiliksen, halvaantumisen, ilmahyökkäysten, rautatie- ja liikenneonnettomuuksien aikana.”

Toisin sanoen, älkäämme liioitelko tilanteemme dramaattisuutta. Uskokaa minua, rakas lukija, että kaikki ne, joita te rakastatte ovat olleet kuolemaan tuomittuina jo kauan ennen atomipommin keksimistä; ja varsin suuri osa meistä on tuleva kuolemaan myös epämiellyttävillä tavoilla. Meillä on vieläpä eräs hyvin suuri etu verrattuna esi-isiimme – nukutus; ja se meillä yhäkin on. On täysin naurettavaa kulkea ympäriinsä valittamassa ja surullisin kasvoin koska tiedemiehet ovat lisänneet yhden lisämahdollisuuden kivuliaiden ja ennenaikaisten kuolemien joukkoon maailmassa, joka jo oli täynnään sellaisia mahdollisuuksia ja jossa kuolema itsessään ei ole vain mahdollisuus, vaan varma tosiasia.

Ensimmäinen huomio, joka meidän tulee tehdä, ja ensimmäinen asia, joka meidän tulee tehdä, on [ryhdikkäästi] koota itsemme. Jos siis me tulemme tuhoutumaan atomipommissa, löytäköön tuo pommi meidät tekemästä järkeviä inhimillisiä asioita – rukoilemassa, työskentelemässä, lukemassa, kuuntelemassa musiikkia, kylvettämässä lapsia, pelaamassa tennistä, keskustelemassa ystävien kanssa tuopillisella ja heittämästä tikkaa – eikä kääriytyneinä kokoon kuin pelästyneet lampaat ja ajattelemassa pommia. He voivat todella tuhota ruumiimme (myös mikrobi voi sen tehdä), mutta ei heidän tarvitse sentään hallita meidän mieliämme.

– C. S. Lewis

———————

Käännös J. Varpukoski

Kuvat toimituksen

———————————–

Tagged , , ,