Pyhittäjä Paisios Athosvuorelainen

Tropari, 5. säv.

Saatuasi sisääsi jumalallisen rakkauden tulen / sinä, Paisios Jumalankantaja, / antauduit ylenpalttisessa askeesissa Jumalalle kokonaan / ja tulit lohdun lähteeksi monille ihmisille / neuvoen heitä jumalallisin sanoin / ja tehden rukouksillasi ihmeitä. / Ja nyt sinä, pyhä, rukoilet lakkaamatta koko maailman puolesta.

Kontakki, 8. säv.

Vaellettuasi maan päällä kuin enkeli ja säteillen rakkautta oi pyhittäjä Paisios, / sinusta tuli munkkien suuri tuki, / uskovien johdattaja pyhään elämään, koko maanpiirin suloinen nautinto. / Sen tähden me huudamme sinulle: Iloitse sinä, joka olet isä kaikille.

 

Maahankumarruksista Pyhällä Vuorella

– ”Vanhus, miksi te Athosvuorella teette niin monia maahankumarruksia?”

– Laihtuaksemme! Mitä ihmettä sinä siunattu sielu oikein kyselet? Niin pitkään olet elänyt Kirkon piirissä etkä tiedä?

Maahankumarruksia tehdään monista syistä. Me heittäydymme ruumiinemme maahan ilmentääksemme sydämemme murtuneisuutta ja katumustamme.

Sitä paitsi otsan painaminen maahan auttaa meitä, jottemme unohda olevamme tomua ja tuhkaa. Tuohon maahan me jälleen palaamme.

Sen jälkeen me nousemme ja julistamme tällä tavoin, että heräämme kuolleista ja tulemme seisomaan kaksin jaloin viimeisenä päivänä, Kristuksemme toisessa tulemuksessa.

Heittäydymme maahan myös sen tähden, että mekin tulisimme hyväksi maaksi, joka kykenee ottamaan vastaan Kristuksen ja kantamaan satakertaisen sadon.

Maahankumarrukset ovat lisäksi tapa antaa kiitos ja kunnia Korkeimmalle Jumalalle. Kokemukseni perusteella olen tosiaan huomannut, miten paljon maahankumarrukset auttavat siinä, että saamme pöyhkeilevän ja ylimielisen henkemme taipumaan ja asettumaan aloilleen, niin kuin publikaanin kohdalla (Luuk. 18:13).

Voi, tietäisivätpä kristityt, miten hyödyllisiä maahankumarrukset ovat sielulle ja ruumiille! Silloin he eivät askaroisi joogan ja kaikkien noiden hindulaisten ja uuden aikakauden tekniikoiden kanssa, jotka vahingoittavat pitkäkestoisesti koko heidän olemustaan jättäen lopulta mieleen demonisen katkun ja heidän sieluunsa löyhkän.

 


Tropari ja kontakki kirjasta Pyhä Paisios Athosvuorelainen.

Teksti maahankumarruksista: Vima Orthodoksias 27.6.2021; käännös kreikasta, Hannu Pöyhönen)

 

Tagged ,