Vieraanvaraisuus ja laupeus

Joka puhtaasta rakkaudesta näkee vaivaa lähimmäisensä hyväksi, virkistyy vaikka väsyy. Mutta se, joka rakastaa itseään ja lorvii, väsyy vaikka vain lepää.

Pyhittäjä Paisios Athosvuorelainen,
kirjasta ”Pyhän Vuoren isiä ja elämää”

*

Saadessaan aineelllisen lahjan ihminen tuntee inhimillistä iloa, antaessaan lahjan hän tuntee jumalallista iloa. Jumalallinen ilo saadaan siis antamalla!

Pyhittäjä Paisios Athosvuorelainen,
kirjasta ”Pyhän Vuoren isiä ja elämää”

*

Leipä laatikossasi kuuluu nälkäiselle, käyttämätön takki naulakossasi kuuluu sitä tarvitsevalle, komerossasi pyörivät kengät kuuluvat niitä tarvitsevalle, pankkiin talletettu raha kuuluu köyhille. Aina on vääryyttä, jos voi auttaa, mutta ei tee niin.

Pyhä Basileios Suuri,
ONL:n julkaisu ”Nuorelle Ortodoksille”

*

Et kadota mitään siitä, mistä olet luopunut Herran tähden. Aikanaan se tulee sinulle takaisin moninkertaisesti.

Pyhittäjä Markus Askeetti,
Filokalia 1

*

Joka tahtoo pelastaa elämänsä, hän kadottaa sen, mutta joka kadottaa elämänsä minun tähteni, hän pelastaa sen.

Jeesus Kristus,
Evankeliumi Luukkaan mukaan 9:24

*
Jumala lahjoitti meille vaurautta. Velvollisuutemme on syödä ja juoda sen verran kuin on tarpeen elääksemme sekä myös hankkia itsellemme välttämätön vaatetus, mutta antaa jäljelle jäävä osuus tuloistamme köyhille sielumme pelastusta varten. Ei Jumala antanut meille vaurautta ylensyödäksemme ja tehdäksemme itsellemme kallisarvoisia pukuja ja korkeita palatseja, joissa huomenna hiiret tanssivat, samanaikaisesti kun köyhät nääntyvät nälkään. Tämä on meidän velvollisuutemme, veljeni, näin asia ymmärtäkää. Näin myös toimikaa tästä päivästä eteenpäin, mikäli tahdotte pelastua.

Pyhä apostolienvertainen pappismarttyyri
Kosmas Aitolialainen (1714-1779)

*

Parempi tuhlari kuin rahanhimoinen. Säästäväisyys johtaa harhaan. Jotta minulle riittäisivät lukumit, joita tarjoilin ihmisille, halkaisin ne kahtia. No, silloin lukumit eivät koskaan riittäneet. Kun aloin pyytää ihmisiä ottamaan toisenkin lukumin, silloin minulle jäi lukumeita yli tarpeen. Perheenpäällä on kuitenkin velvollisuus ilman ahdistusta tehdä säästöjä auttaakseen lapsiaan.

Vanhus Paisios Athosvuorelainen
Kreikankielisestä teoksesta ”Pyhävuorelaisesta askeettisesta ja hesykastisesta perinteestä”

*

Olen havainnut, että ihmisen tuho kätkeytyy aineelliseen hyvinvointiin.

Kun ihmisellä on kaikkea yltäkyllin, hänen on vaikea tuntea Jumalan läsnäoloa ja Hänen hyviä tekojaan.

Haluatko johtaa jonkun kauas Jumalasta? Anna hänelle jatkuvasti runsain määrin aineellista hyvää. Saat nähdä, että hän unohtaa Jumalan ja kaiken muunkin.

Pyhittäjä Paisios Athosvuorelainen,
kirjassa Pyhän Vuoren vanhus Paisios

*

Oi katuva sieluni, valitse! Oletko mieluummin olemassa vai omistatko? Jos olet mieluummin olemassa, sinun omaisuutesi ei ole yhtään vähempi kuin Jumala. Jos mieluummin omistat, sinun olemassaolosi ei ole suurempi kuin kuunvalo järven syvyydessä.

Oi Jumalan Poika, auta sieluani, ettei se erehdy ja ettei valitse tuhoa.

Pyhä Nikolai Velimirovic,
Rukouksia Ohridjärven rannalla

———————————————————–