Pyhä Johannes Kronstadtilainen Kirkosta ja Ehtoollisesta

“Aikamme jumalankieltäjät julistavat, että emme tarvitse kirkkoja, emme uskonnonopetusta kouluissa, emme rukousta emmekä pappeja. Miten on, haluatteko ihmisten muuttuvan sanattomiksi eläimiksi ja pedoiksi? Haluatteko maan muuttuvan teurastuksen ja verenvuodatuksen areenaksi, niin että ihmiset hyökkäävät petojen lailla toistensa kimppuun ja raatelevat toisiaan – niin kuin eräissä kaupungeissa on onnettomuudeksemme jo tapahtunut. – – Antakaa meidän pitää kirkkomme – se on taivas maan päällä, se on Jumalan valtakunta maan päällä. Siellä ylistetään lakkaamatta Jumalan suurta ja kunniallista nimeä, siellä me pyhitymme rukouksen ja sakramenttien kautta ja siellä saamme puhua Jumalan kanssa niin kuin lapset isälle.”

”Mitä tapahtuisikaan, jos Sinä, Herra Jeesus Kristus minun Jumalani, antaisit jumaluutesi valon loistaa puhtaimmista Salaisuuksistasi niiden ollessa diskoksella liturgian aikana tai sakramenttilippaassa pyhällä alttaripöydällä tai ripistyslippaassa, kun pappi kantaa niitä rinnallaan mennessään sairaan luo tai palatessaan sieltä! Tuo valo saisi kaikki vastaantulijat tai kodeistaan siihen katsovat lankeamaan kauhuissaan maahan, sillä enkelitkin peittävät itsensä peläten lähestymätöntä kunniaasi! Ja miten välinpitämättömästi jotkut samalla suhtautuvat noihin ylitaivaallisiin Salaisuuksiin! Miten välinpitämättöminä jotkut toimittavat pyhien salaisuuksien peljättävää toimitusta!”

……

”Heti kun Juudas oli sen (leivänpalan) saanut, Saatana meni häneen (Joh. 13:27). Kun Juudas oli osallistunut Kristuksen Ruumiista, Saatana meni häneen – ei Kristus, vaan hänen itsekkyytensä tähden Saatana meni häneen. Millainen teidän sydämenne on ja millaisia ovat tapanne, te pyhiin Salaisuuksiin osallistujat? Ettehän vain pysy pahoina ja katumattomina ja sydämeltänne parantumattomina, vaikka osallistutte usein ehtoolliseen? Tarkkailkaa itseänne. Mitä useammin käytte ehtoollisella, sitä suuremman tuomion jotkut ehkä saavat Jumalalta. Entä sinä, Kapernaum, korotetaanko sinut muka taivaaseen? Alas sinut syöstään, alas tuonelaan saakka! (Matt. 11:23)”

 

– Pyhä Johannes Kronstadtilainen

—————————————————————————–

Otteet kirjasta ”Pyhä Johannes Kronstadtilainen, elämä ja otteita päiväkirjasta”, suomentanut ja toimittanut nunna Ksenia, Lintulan luostarin julkaisu, s. 158, 210, 211.

Kuvassa yksityiskohta pyhän Johanneksen ikonista. Kuvassa oleva toisinto on Athos-Säätiön Panagiassa Lammilla, alkuperäisen on maalannut pappismunkki Joosef Athosvuoren pyhän Andreaan skiitalta.

——————————————————————————————–

 

Tagged ,