Klisuran askeetin pyhän Sofian (1883-1974) opetuksia

Jumalan pelko tekee ihmisestä viisaan. Mitä Jumalan pelko on? Jumalan pelko ei ole sitä, että pelkäät Jumalaa, vaan sitä, että pelkäät murehduttavasi toista, vahingoittavasi häntä, tekeväsi hänelle vääryyttä, syyttäväsi häntä. Tätä on viisaus. Mitä muuta elämä tuo mukanaan, Jumala valaisee sinua ymmärtämään, mitä sinun pitää tehdä.

Etsikää löytääksenne köyhiä ja menkää yhdessä auttamaan heitä. Tätä Jumala haluaa, ei sitä, että te menette kirkkoon mukamas rukoilemaan.

Olkoot laupeudenteot salassa, niin että vain Jumala ne tietää.

Oi, jospa te tietäisitte, mitä Herra kärsi keskiviikkona ja perjantaina, te ette panisi suuhunne mitään – ette leipää, ette öljyä. Syökää keskiviikkona ja perjantaina öljytöntä ruokaa.

Enkelit puhuvat joka päivä. Jumala lähettää enkelit nähdäkseen, katuvatko ihmiset. Enkeleitä on pilvittäin.

Älkää puhuko paljon, vain harvoja ja siunattuja sanoja. Rakastakaa Jumalaa ja loistakoon teidän sydämenne kuin aurinko.

Tulkoon suunne (hyväntuoksuiseksi) basilikaksi ja ruusuksi.

Peittäkää (toisten lankeemukset ja viat), jotta Jumala peittää teidät.

Jumalanäiti ei jätä teitä.

Voi, kun me teemme jotakin hyvää, me ryhdymme puhumaan siitä. Millä voimalla me teimme hyvän työn? Jumalan voimalla; Jumala antoi sinulle siunauksen ja sinä teit hyvän työn.

Kunnioittakaa ennen kaikkea Jumalaa, sitten Jumalanäitiä, sitten enkeleitä, sitten apostoleja, sitten pyhiä. Kaikki apostolit ristiinnaulittiin, niin kuin Kristuskin.

Kultasuu puhui ja sanoi: Appivanhemmat ja vanhukset peittäkööt (nuorempien puutteet ja viat). Nuoret noudattakoot Jumalan sanoja; olkoon heidän suussaan ruusuja ja kultainen viini (so. siunattu ehtoollisviini), olkoot he aina Jumalan kanssa.

Tarkatkaa, mitä sanon: Onnellinen on se, joka on kärsivällinen. Joka on kärsivällinen, hän saa loistaa kuin aurinko. Olkaa hyvin kärsivällisiä!

Painakoot nuoret mieleensä Jumalan sanat, jotka ovat mitä ylevimmät. Jumala sanat olkoot ruusuina heidän sydämessään.

Kaikesta olen saanut kyllikseni; vain suitsukkeesta, lampukoista ja tuohuksista – miten sen sinulle sanoisin? – en ole saanut kyllikseni.

Kun annatte, älkää sanoko, että annoin, menetin, ruokin jotakuta. Jumala antoi teille sen, mitä omistatte, Jumala antoi siunauksen, jotta antaisitte. Kun ihmisiä tulee kaukaa, pitäkää heitä vierainanne ja antakaa kaikki, mitä he tarvitsevat.

Antakaa köyhille. Me olemme kyltymättömiä, mielettömiä, pilkkaamme Jumalaa, olemme herkuttelijoita.

Jumala odottaa ja odottaa.

Jumalanäiti itkee, itkee joka päivä. Hän sanoo Pojalleen: ”Poikani ja Jumalani, anna ihmisille viisautta. Anna heille anteeksi.” Hyvä Jumalanäiti, minä kunnioitan sinun laupeuttasi! Herra sanoo: ”Minä laskeuduin Taivaasta, minut ristiinnaulittiin, minut lävistettiin nauloilla, eivätkä he usko.” Jumala odottaa, Hän odottaa. Hän on kärsivällinen.

Olkaa kärsivällisiä; olkaa hyvin kärsivällisiä.

Pitäkää silmät, suu ja korvat kiinni saadaksenne hyötyä. ”Mitä ihmiset tekevät, mitä olet nähnyt, mitä olet saanut tietää?” Minä en ole nähnyt mitään, en tiedä mitään, en kuule uutisia muista. En kuule enkä näe.

Tuoksun mullalta, mullassa on alkumme ja multaan me päädymme. Tulkaa tänne te, jotka olette hyviä, ja niin te pyhitätte mullan.

Jumalan pelko on viisauden alku ihmiselle.

Jos jätät asiat Jumalan haltuun, ne sujuvat itsestään. Älä pyri omin voimin viemään niitä päätökseen, ellei Jumala anna menestystä sinulle. Mitä enemmän juokset, sitä vähemmän saat aikaan.

Katukaa, sillä Jumalan vihan pilvet ovat lähestyneet maata. Paljon synnin takia sitä koittaa suuri paha.

Jos joku vihastuu, menköön heti puhumaan siitä. Sanokoon tuolle toiselle: ”Haluaisin pyytää sinulta jotakin”, ja sitten puhukoon. Älkäämme hautoko vihaa. Viha on paha asia. Ken on vihoissaan, hänen ei pidä ottaa edes antidoria.

Älkää ottako velkaa; olkaa vapaita, niin sielu kohoaa (rukouksessa) korkeuksiin.

Isä tekee synnin (ollessaan aviollisessa yhteydessä) keskiviikkona ja perjantaina ja sunnuntaina, ja niin lapsi syntyy sairaana, syntisenä.

Sunnuntaina älä tee edes piirakkaa äläkä mitään muutakaan, tee vain kaikkein välttämättömimmät työt. Sunnuntaipäivä kuuluu Jumalalle.

Ole puhdas, kun sytytät lampukan, ja käytä lampukassa puhdasta öljyä.

Maailma on muuttunut pahaksi. Koittaa aika, jolloin syödään ihmisiä.

Älkää imarrelko. Kun puhuttelette ihmistä herraksi ja rouvaksi, hän pöyhistyy. Kutsukaa toisianne veljiksi ja sisariksi.

Kastele ensin oma puutarhasi ja sitten myös toiselle kuuluva, jos voit.

Nöyrät voittavat Paratiisin omakseen.

—————————————————-
(Lähde: Ορθόδοξος Συναξαριστής; kääntänyt kreikasta Hannu Pöyhönen)

Hannu Pöyhönen kertoi pyhästä Sofiasta Athos-Säätiön järjestämällä Ortodoksisen kirkon naispyhät -kurssilla, Säätiön Panagia-keskuksessa Lammilla, 20.11.2021.

Kuvassa pappismunkki Joosefin (pyhän Andreaan skiitalta) maalaama ikoni pyhästä Sofiasta.

——————————————————————————————

Tagged