Ajan henki, osa 2

Kulttuurimme elää sisäisesti utopiassa uskoen, että on olemassa lopullisen onnellisuuden resepti.

isä Alexander Schmemann

 

Ihmiskunta luulee, että kun se on
tuhonnut maailmasta totuuden murusetkin,
se voi vihdoin olla vapaa
vihdoin luoda itse totuutensa
vihdoin luoda oman kuolemattomuutensa
vihdoin tulla itse Jumalaksi
humanismin evankeliumin mukaan.

Juho Varpukoski

 

Maailma on hullujen ihmisten johtama ja täytyy rukoilla, ettei heidän viimeinenkin ruuvinsa löystyisi ja putoaisi, sillä silloin he tuhoavat meidät kaikki.

Athoslainen munkki, isä E

 

Juuri älykkäät ihmiset voivat joutua kaikkein syvimmälle itsepetokseen, koska he voivat johtaa itseään harhaan älykkäästi.

Tapio Puolimatka, epäsuora lainaus Jay Budziszewskiltä

 

Meidän niin sanotut intelligenttimme eivät usko kuolleiden ylösnousemukseen, eivät ihmissielun kuolemattomuuteen, eivät oikeudenmukaiseen tuomioon, hurskaiden ikuiseen autuuteen eivätkä katumattomien syntisten ikuisiin kärsimyksiin. Siksi he ovat kokonaan poikenneet elämääkantavalta, järkevältä ja jumalalliselta perustukselta. Heistä ei ole tullut intelligenttejä, järjellisiä, vaan järjettömiä ihmisiä, jotka tekevät täysin järjettömiä tekoja. He uhkuvat vihaa uskoa, kristillistä hurskautta, totuutta ja kaikkea pyhää kohtaan.

Pyhä Johannes Kronstadtilainen (1829-1908)

 

Meidät kaikki on aivopesty. Kukatahansa katsoo televisiota tai käy koulua, kuulee tiettyjä ajatuksia, jotka esitetään tieteen nimissä.  Osa niistä on tieteellisiä, osa puolestaan ei ole tiedettä, vaan olettamuksia. Osa siitä, mitä esitetään tieteen nimissä, on filosofiaa, ja osa muistuttaa jonkinlaista uskontoa.

Isä Seraphim Rose,
Genesis, Creation and Early man

 

Köyhiä ovat ne nuoret, joille tarjotaan vain kriittistä otetta, freudilaista itsetutkiskelua ja halpahintaista menestystä.

Isä Alexander Schmemann

 

Tulee näet aika, jolloin ihmiset eivät siedä kuulla tervettä oppia vaan haalivat itselleen halunsa mukaisia opettajia kuullakseen sitä mitä kulloinkin mieli tekee. He tukkivat korvansa totuudelta ja kääntyvät kuuntelemaan taruja.

Pyhä apostoli Paavali, Toinen kirje Timoteukselle, 4:3-4

 

Nykyään Evankeliumi laitetaan syrjään, laittomuudesta tehdään laki, synnistä tehdään muoti. Kaikki on hajoamassa, mutta viimeisen sanan sanoo Jumala.
+ + +
Maailma tulee hulluksi. Tuleee aika, jolloin ihmiset menevät kotiinsa ikkunasta eivätkä ovesta. (He tekevät siis järjettömiä asioita.) Niistä, jotka menevät sisään ovesta, he sanovat: ”Katsokaa, hulluja!”

Vanhus Paisios Athosvuorelainen
Kreikankielisestä teoksesta ”Pyhävuorelaisesta askeettisesta ja hesykastisesta perinteestä”

 

Eräs veli kysyi isä Cleopalta, onko parempi jäädä luostariin vai palata maailmaan. Isä sanoi hänelle: ”Jää tänne, älä enää palaa maailmaan. Siellä on Sodoma ja Gomorra.”

Arkkimandriitta Cleopa Ilie,
Isä Cleopan elämä

 

Kaikki varhaiset apostolit kirjoittavat lähetyskirjeissään, että on välttämätöntä ajatella Kristuksen olevan lähellä ja valmistautua Hänen tuloonsa ennen kaikkea hengellisesti. Meidän tulisi elää valmiina kohtaamaan Kristus hengellisesti jo tässä elämässä tai viimeistään kuolemamme hetkellä. Silloin kysymys Kristuksen toisen tulemisen ajankohdasta ei järkytä meitä niin, että liitymme johonkin uuteen lahkoon ja kiipeämme vuoren huipulle odottamaan maailmanloppua. Päivää ja hetkeä emme tiedä; tärkeintä on hengellinen valmistautuminen.

Pappismunkki Seraphim Rose, Jumalan ilmoitus ihmissydämelle

———————————————————————————–

Koonnut H. A. Saulamo. Isä A. Schmemannin otteet on hänen päiväkirjoistaan, p. Johannes Kronstadtilaisen ote on hänestä kertovasta suomenkielisestä Lintulan luostarin kirjasta, muut lähteet päivitetään myöhemmin, jos on aikaa ja voimia.

—————————————–

Katso myös osa 1:

Ajan henki