Pahan päivän varalle

Tein paljon työtä, mutten koskaan säästänyt rahaa; mitä ikinä jäi jäljelle lahjoitin köyhille. Mutta eräänä päivänä ajatus tuli minulle: ”mitä jos tulen vanhaksi ja sairastun? Kuka pitää minusta silloin huolta ja ottaa minut huomaansa? Kuinka minä sitten elän?” Niin minä ajattelin, ja aloin laittaa rahaa sivuun ”pahan päivän varalle”, ensin hieman työni ylijäämästä, ja sitten enemmän ja enemmän, ja näin lopulta lakkasin tyystin auttamasta toisia kuten olin ennen tehnyt. Ajan kanssa olin säästänyt jo melkoisen summan pahan päivän varalle.

Mitä sitten tapahtui? Kävi aivan kuten olin ajatellutkin. Paha päiväni saapui. Kamala haava ilmestyi jalkaani enkä niin ollen voinut työskennellä. Minun täytyi maata sängyssä ja etsiä apua lääkäreiltä. Mutta huolimatta siitä, kuinka paljon hoidinkaan sairauttani – aina siihen pisteeseen, että säästämäni rahat loppuivat – ei mikään auttanut. Lopulta lääkärit sanoivat minulle: ”Meidän täytyy amputoida jalkasi, muuten kuolet.” Ei ollut tehtävissä mitään, ja minä päätin luopua jalastani, jos vain jäisin henkiin. Odotellessani eräänä yönä olin vaipunut ajatuksiini. Muistin aiemman työteliään elämäni, kun minulla ei ollut murheita vaan ainoastaan ilo siitä, että saatoin auttaa tarvitsevia vaivannäölläni, enkä muistanut ajatella itseäni. Niinpä aloin anoa apua Jumalalta, katuen että olin tullut niin kurjaksi, että toivoin rahan pelastavan minut jokaisesta vastoinkäymisestä. Silloin minulle ilmestyi unessani Jumalan enkeli, joka sanoi minulle: ”Missä on nyt se raha, jonka säästit pahaa päivää varten?” Ja minä aloin itkeä. ”Olen tehnyt syntiä”, sanoin. ”Oi Herra, anna minulle anteeksi, en enää tee niin!” Silloin enkeli kosketti sairasta jalkaani, ja yhtäkkiä sairaus poistui minusta. Siitä päivästä alkaen olen ajatellut syntinä säästää rahaa pahan päivän varalle. Mihin minä tarvitsen rahaa, kun Herra itse pitää minusta huolen?

 

– Pyhä piispa Feofan Erakko

—————————————

Käännös Juho Varpukoski, käännetty englanninkielestä:

https://orthochristian.com/106008.html

Kuva Markus Paavola, Valamon luostarin vuonna 1987 julkaisemasta kirjasta ”Mitä on hengellinen elämä – piispa Feofanin kirjeitä”.

——————————————————————–

Tagged ,