Lasten kaltaisten on Jumalan valtakunta

Julkaisemme nimimerkin HL kirjoituksen. Teemana seurakuntaelämä, lapset ja uudet käytännöt sekä viimeksi mainittujen vaikutus ihmisiin. H. A. Saulamo

—————————

Osallistuin hiljattain sisareni Kristuksessa tekemään kyselyyn Jumalanpalvelusten striimaamisesta. Ylipäätään Ortodoksisen uskon Akateemisia tutkijoita on tullut lähiaikoina useampiakin vastaan. Tutkimusaiheita on ollut jos jonkin näköistä.

Tutkin itseäni ja henkistä tilaani viime palveluksen jälkeen. Tunnustan Herran rakkaudessa, että kuulun siihen ryhmään, joka suutelee ikoneita ja Kristottaa edelleen. En kapinahengessä tai ylpeydestä, vaan siksi, että koen sen olevan varsinkin meidän ”maitoruokaisten” hengellisen eheytyksen kannalta välttämätöntä.

Tutkimukseni kohteena on muutoksen seuraus.

Jumalan armossa ja rakkaudessa Liturgian päätteksi Isä tarjosi kättään loppusiunauksessa. Otin kädestä kiinni, mutta en osannut enään suudella sitä. En edes osannut ajatella sitä vaihtoehtoa, vaan mieleni oli järkeilystä tyhjä ja maallinen narratiivi, jota meille totuutena toitotetaan oli tehnyt tehtävänsä.

Mikä lempeys ja Herran rakkaus huokuikaan, kun Isä samassa tilanteessa siunasi sylissäni olevan poikani ja tarjosi hänelle mahdollisuuden suudella ristiä. Kristus näyttää todellisuudessa sanansa: Lasten kaltaisten on taivasten valtakunta. Poikani ei epäillyt hetkeäkään tarjota huuliaan ristille. Minä en ymmärtänyt suudella edes ristiä. Hetket ovat nopeita, mutta kertovat muutoksesta. Muutoksesta, jota tulisi tutkia.

Kuulen puhetta elävästä seurakunnasta. Minkälainen on elävä seurakunta, joka on täynnä kuolleita seurakuntalaisia? Lapsikerhot ovat viimeisiä asioita, joita käynnistetään, kun lupa on saatu ylemmältä taholta, enkä todellakaan tarkoita tässä yhteydessä Herraamme Jeesus Kristusta.

Kuulen kauniita sanoja lapsiperheistä, mutta ainoastaan Kristuksen sana tekee eläväksi. Herra ohjaa hengelläsi niin, että Ortodoksisia lapsiperheitä tuettaisiin. Ortodoksisia perheitä, jotka ovat eläviä elävän seurakunnan sisällä. Herra armahda meitä ja voimallasi vahvista eläviä lasten koteja ja kuoleta kuolleet maamerkit.

Lapset ovat Herran omia. He näkevät ja kuulevat sekä ennen kaikkea elävät sanaa. Mitä he näkevät ja kuulevat elävässä kuolleessa seurakunnassa? Elävässä kuolleessa, jossa rakkaus ja välittäminen on turvavälejä, käsidesiä, puulusikoita ja kasvomaskeja.

Herra avaa silmät ja näytä lapsille Kristottaminen, yksi lusikka, sekä ikonien suutelu.

En syytä kirkkoamme nukahtamisesta kesken rukouksen, sillä meidän vanhempien tulisi muistaa keskellä valhetta (maailmaa), että suurin titteli minkä kilvoittelullamme elämässä voimme saada on Isä tai Äiti.

Pyhä Jumalansynnyttäjä Äiti Maria, esirukouksiesi tähden johdattakoon Pyhä Henki siskojen kaipuun pois maallisista palkinnoista.

Isä kaikkivaltias Jumala, tuhoa veljien himo katoavista titteleistä.

Herra armahda meitä!

HL

——————————————

Tagged ,