Morfoksen metropoliitta Neofytoksen haastattelu maailmantilanteesta

Morfoksen metropoliitta Neofytoksen haastattelu maailmantilanteesta: ”Myös Kreeta, Rodos, Kypros ja Lesvos joutuvat koettelemuksiin…”

Jumalalla on suunnitelma, hieno suunnitelma, sillä kaikki, mikä on Jumalan, on hienoa. Se auttaa ja pelastaa ihmiset termin uskonnollisessa ja teologisessa, ortodoksisessa merkityksessä; se pelastaa myös hyvään pyrkivät turkkilaiset, niin kuin se pelastaa hyvään pyrkivät kreikkalaiset – kaikki kreikkalaiset eivät näet pyri hyvään. Samoin se pelastaa kaikki hyvään pyrkivät saksalaiset, amerikkalaiset, kaikki heimot, kiinalaiset, afrikkalaiset.

Jumalalla on jo meneillään suuri suunnitelma, joka lähti kehkeytymään Syyriasta. Se on valtava leikkausoperaatio, joka kohdistuu ihmiskuntaan. Leikkaus on välttämätön. Tilanne on sama kuin ihmisellä, jonka ruumis on täynnä kasvaimia, kaikkialle levinnyttä syöpää, jonka veri on myrkyttynyt; hänen elimistönsä täytyy puhdistaa ja sitten hänelle täytyy tehdä leikkaus.

Jotta siis ihmiskunnan terveys voisi palautua, näiden kitkeränmakuisten asioiden pitää tapahtua. Näistä kitkeristä tapahtumista Kristus tuottaa makeaa. Sokea Venäjän pyhä Matrona, joka luullakseni kuoli 1952, sanoi: ”Ennen suurta kolmatta maailmansotaa monet hyvään pyrkivät mutta uskossa ja pienten himojensa suhteen hieman heikkovoimaiset ihmiset Jumala ottaa pois ennen sotaa, toiset onnettomuuksien kautta ja toiset parantumattomilla sairauksilla. Kuulitko? Siis näillä sairauksilla, joita olemme alkaneet kohdata, koronaviruksella ja monen monilla muilla, maanjäristyksillä, joiden jotkut sanovat koittavan, tulvilla ja niin edelleen ja niin edelleen.

Kaikki nämä tapahtuvat sitä varten, että Jumala ottaa pois jotkut ennen maailmansotaa joko onnettomuuksilla tai parantumattomilla sairauksilla. Entä minne Hän heidät ottaa? Iankaikkiseen elämään, ei kuolemaan! Toiset taas lähtevät sodan aikana. He ovat ilmeisesti pahaa kohti suuntautuneita ihmisiä, jotka eivät kadu, jotka eivät tartu Kristuksen lähettämiin viesteihin, Kristuksen sähköposteihin ja Kristuksen fakseihin. Hän lähettää niitä meille jatkuvasti sanoen ”herätkää, katukaa”, mutta me vain edelleen muistelemme kaiholla sitä turmeltunutta arkeamme, jota elimme viime vuonna ja sitä edellisenä. Me kaikki haluaisimme rientää joka paikkaan, kaikkiin maihin ja mantuihin, viettämään lomaa; lomaa ja matkoja uskovat ovat alkaneet nimittää pyhiinvaelluksiksi. Ei ole olemassa pyhää paikkaa, jonne emme olisi menneet – mukaan lukien minä, joka tästä puhun. Ja lopulta me emme palvoen kumarra Pyhää Henkeä, joka asustaa sydämessämme siitä hetkestä asti, kun meidät voideltiin mirhalla. Miten traagista tämä onkaan! Me emme tunnista sisimmässämme Pyhää Henkeä, joka asuu kanssamme!

Koska me siis emme tunnista Hänen läsnäoloaan hyvällä, Jumala sallii sen tapahtuvan joidenkin kuritusten kautta, joiksi pyhä Iisak Syyrialainen niitä kutsuu. Paradoksaalisesti meidän aikamme kuritustoimet alkoivat pyhän Iisakin kotimaasta, Syyriasta. Myös Kreeta, Rodos, Kypros, Lesvos ja muut saaret joutuvat koettelemuksiin. Bosborilla syttyy suuri sota. Myös Amerikka joutuu kohtaamaan suuria koettelemuksia, jotta sekin maksaisi monille kansoille tekemänsä synnit ja rikokset, tuo Uusi Babylonia, jota pyhä Johannes Teologi kuvaa Ilmestyskirjassa. Amerikka kutistuu (kr. η Αμερική θα γίνει μερική), sanoi pyhä vanhus Basileios Kausokalivialainen. Amerikka kutistuu; mitä se tarkoittaa, sitä en tiedä.

Lapseni, minä uskon näihin ja, koska uskon näihin, minun velvollisuuteni piispana on jakaa uskoni ihmisten kanssa. Minä en tahdo pelotella enkä aiheuttaa paniikkia – en Jumala nimessä! Mutta jos näiden kuuleminen auttaa yhtäkin ihmistä niin, että hän alkaa katua, minun yritykseni onnistui. Ja kirjoittakoot jotkut Kreikan piispat mitä tahtovatkin profeetallista sanaa vastaan, he eivät ole saaneet Pyhää Henkeä vaikenemaan. Yksi Pyhän Hengen suurimmista armolahjoista on ennalta näkemisen armolahja. Minulla ei ole sitä; ei, minä puhun profetioista, mutta en ole profeetta. En kuitenkaan salaa sinulta, että pahana kyproslaisena, jollainen olen, tahdon saada palkkani iankaikkisessa elämässä. Mitä Evankeliumi sanookaan? ”Se, joka ottaa profeetan vastaan profeetan nimen tähden, saa profeetan palkan.” Tuohon yhden lähimmäiseni palkkaan tähtään, hänen joka kuulee kaiken tämän ja tulee katumukseen – onko hän sitten kreikkalainen vai onko hän turkkilainen; hehän voivat olla turkkilaisiakin. Tästä, josta puhun sinulle, puhuu meille pyhä Kosmas Aitolialainen, joka – pyhä Kosmas Aitolialainen siis – ei koskaan erehtynyt yhdessäkään ennustuksessaan. Kolmannes turkkilaisista tulee uskomaan. Entä tiedättekö, millainen joukko on yksi kolmannes nykyturkkilaisista? Se on kaksikymmentäneljä miljoonaa, siis kaksi Kreikkaa, kolmekin eikä kaksi. Patmoksen pyhä Amfilohios puolestaan sanoi, että juuri on säilytettävä hengissä. Sen tähden Vähän Aasian, Pontoksen ja Konstantinopolin asukkaat joutuivat lähtemään evakkoon. He ovat se oksastamiseen tarvittava juuri, joka oksastaa tuon maan asukkaat Vähän Aasian viinipuuhun, siihen, jota nyt kutsutaan Turkiksi, mutta joka on jäänyt henkiin ja myös on Vähä-Aasia.

Niin, Jumalan suunnitelma on suuri, se ei koske vain Kreikkaa ja Turkkia ja Kyprosta. Älkäämme antako sen, että kotiseutumme on valtaajien käsissä, pettää meitä. Erityisesti me kyproslaiset koemme sen kipeästi, ja Morfoksen metropoliittakunta kokee sen hyvin voimakkaasti. Älkäämme kuitenkaan antako omien poliittis-yhteiskunnallisten ongelmiemme johtaa meitä harhaan. Koko ihmiskunta huokaa syntiemme painosta: aborteista, Jumalan pilkasta, noituuksista, saatanan palvontamenoista, ihmisluonnonvastaisesta lainsäädännöstä ja avioliiton ulkopuolella ja sen piirissä harjoitettavista luonnonvastaisista toimista. Niitä valitettavasti harjoittavat hyvin monet ihmiset tehden myös monenlaista muuta, joista on häpeällistä edes puhua.

Vanhasta ja Uudesta testamentista – erityisesti Vanha testamentti painottaa sitä – me luemme, miten meidän tekomme, syntimme, meidän kielteiset tekomme vaikuttavat meidän sieluntilaamme, hengelliseen tilaamme. Nyt kaiken tuon edellä kuvatun synnin, kaikkien noiden edellä kuvattujen syntien, vaikutus on kasautunut, kasaantunut, kasaantunut; tuo energia, tuo synkkyys, tuo saatanallinen energia. Se on kasaantunut, ja nyt jokainen kansa tulee maksamaan siitä, niin Turkki kuin me ja kaikki maat, jokainen kansa tulee maksamaan laskunsa, veljeni. Niin se on. Nyt on pakanakansojen aika, olemme astuneet sisälle siihen. Näyttää siltä, että Turkki raukka ja Amerikka ja jotkin Euroopan maat, kuten Ranska, Italia ja Englanti, saavat maksaa paljon, hyvin paljon, eivätkä ne maksa jotakin, mikä ei kuulu niille. Jokaisella on omat laskunsa maksettavanaan. Tämä kielikuva on kova, tiedän sen, mutta se on silti ymmärrettävä aikana, jolloin kaikki on kaupan ja kaikkea ostetaan. Ainoa, jota ei osteta eikä myydä, vaan joka tarjotaan ilmaiseksi halukkaille, on Kristuksen Ruumis ja Veri; katumus, Kristuksen ja Pyhän Hengen mysteerit. Näitä kohti suuntautukaamme, näitä halutkaamme, ja jättäkäämme Jumalan huomaan kaikki ihmiset. Hänellä on annettavaa Kyprokselle, Hänellä on annettavaa myös Kreikallemme.

——————————————————————————————————————-

Lähde: https://www.vimaorthodoxias.gr/mitropoleis/quot-vomva-quot-apo-ton-morfoy-neofyto-tha-dokimastei-i-kriti-i-rodos-i-lesvos-vinteo/

Youtubeen elokuussa 2020 ladattu, joka annettiin linkkinä nettilehti Vima Orthodoksias 21.10.2020; kreikkalaisen puheen purkaminen ja käännös: Hannu Pöyhönen

—————————————-