Serbian piispat ja korona

Tällainen ajatus tuli mieleen, kun luin uuden Aamun Koiton kirjoituksen Serbian ortodoksisesta kirkosta:
https://aamunkoitto.fi/maailmalta/serbian-porfirije-nousi-patriarkaksi-kuoleman-varjossa-korona-vei-edeltajan-kaksi

Lukijalle voi muodostua kuva, miten Serbian kirkko toimii vastuuttomasti koronan aikana, minkä seurauksena patriarkka ja kaksi muuta piispaa menehtyivät ja lukuiset sairastuivat.
Tekstissä ei tullut mainituksi piispojen ikä. Montenegron metropoliitta Amfilohije (82 v.) ja entinen Hertsegovinan Atanasije (83 v.), joka oli jo pitkään sairaseläkkeellä. Nämä molemmat olivat suuria ja kansainvälisesti tunnettuja teologeja, ja mikä on vielä tärkeämpää, pyhiä miehiä, kirkkoisiä sanan kirjaimellisessa merkityksessä.

Serbian patriarkka Irinej oli vielä vanhempi (90 v). Jos eivät olisi kuolleet koronaan, he olisivat kuolleet johonkin toiseen sairauteen.

Haluaisin tuoda kuitenkin esille sen, että he eivät pelänneet elämänsä puolesta, vaan jatkoivat toimintaansa ja kirkollista elämää poikkeusoloissa, niin kuin se on mahdollista, noudattaen maansa terveysviranomaisten suosituksia, mutta samalla omasta uskosta ja kirkon opetuksesta tinkimättä.

Minusta tässä koronatilanteessa olisi ollut traagista, jos 90 v. Serbian patriarkka olisi sulkenut kirkkonsa, määrännyt kertakäyttö- tai desinfioitavien ehtoollislusikoiden käytön ja itse piiloutunut johonkin karanteeniin… ja sittenkin kuollut johonkin sydänkohtaukseen tai ihan vaan vanhutteen. Se olisi minusta traagista ja hänen asemallensa patriarkkana sopimatonta. Kenen pitäisi olla valmis kuolemaan ellei korkealla iällä olevan piispan?

Tarkoitukseni ei ole tuomita jonkun toisen piispan tai kirkon johtajan toimia, vaan haluaisin peilata jonkun kanssa omaa ajatteluani. Kirjoitin rehellisesti, mitä mieleeni tuli.

Isä Nemanja Balcin

————————————–

Kuvassa Serbian kirkon isähahmo, pyhä Savva Serbialainen, Serbian hallitsijan poika, josta tuli Athosvuoren munkki ja sittemmin Serbian ensimmäinen Arkkipiispa. Kuva Lammin Panagian auditoriosta, yksityiskohta Pappismunkki Joosefin maalaamasta Athosvuoren pyhiä kuvaavasta ikonista.

 

Tagged ,