Pappismunkki Serafim Rose: Jumalan ilmoitus ihmissydämelle

Pyhän Kosmas Aitolialaisen Veljestön julkaisusarjan 17. teos saapui Suomeen alkuvuodesta. Pappismunkki Serafim Rosen Kalifornian yliopistossa Santa Cruzissa vuonna 1981 pitämä puhe aiheesta ”Jumalan ilmoitus ihmissydämelle” on alunpitäen julkaistu kirjasena englanniksi vuonna 1987. Kirjanen valottaa isä Serafimin ajattelua ja ortodoksista maailmankuvaa eräissä kaikkein keskeisimmissä näkökulmissa, ja kirjan julkaissut ja isä Serafimin työtä jatkava Platinan luostari edellytti sen olevan ensimmäinen kirja, mikä isä Serafimilta käännetään. Kirjan painotyöt otti hoitaakseen kreikkalainen pyhien Kyrilloksen ja Methodioksen lähetysjärjestö, ja kiitos heille, kirjasta voidaan jakaa ilmaiseksi.

Erästä kirjan avainteemaa isä Serafim valottaa seuraavasti: ”Miksi totuus paljastetaan, kuten näyttää, joillekin ihmisille mutta ei joillekin toisille? Onko olemassa jokin erityinen elin Jumalan ilmoituksen vastaanottamiseksi? Sellainen elin on todella eräässä mielessä olemassa, vaikka me olemme yleensä sulkeneet sen emmekä anna sen toimia….”

Isä Serafimin merkityksestä ja elämäntyöstä kirjoittaa hänen laajan elämäkertansa kirjoittaja isä Damaskin: ”Hänen kirjoituksiaan kulkaistaan jatkuvasti, ja vähitellen on käynyt ilmi, että hänellä on sanottavaa koko maailmalle….Hän oli elävä, inhimillinen silta nykyajan juurettoman länsimaisen ihmisen ja Kristuksen täydellisen totuuden välillä. Tämän totuuden omaksuminen ei hänen mukaansa vaadi mitään mielen hurmostilaa vaan ainoastaan rakastavan sydämen, josta on kärsimyksen kautta tullut särkynyt ja nöyrä” (Ps. 50:19 LXX).

Kirjaa saa Athos-Säätiöltä Lammilta ja sitä voi tiedustella kirjakauppa Filokaliasta: www.filokalia.fi

 

H. Alex Saulamo

————————————-

Aiheesta lisää:

http://athossaatio.blogspot.com/2021/01/pappismunkki-serafim-rose-jumalan.html

 

Tagged ,