Arkkimandriitta Sofroni Saharov: Hengestä ja elämästä

Pyhän Kosmas Aitolialaisen Veljestön julkaisusarjassa on ilmestynyt arkkimandriitta Sofroni Saharovin kirja ”Hengestä ja elämästä”. Kirjaan on koottu mietelmiä isä Sofronin viimeisinä vuosinaan pitämistä puheista Englannin Essexiin perustamassaan luostarissa. Puheitten muodossa isä Sofroni tahtoi jättää perinnön hengellisille lapsilleen.

Pyhän Kosmaan Veljestö on julkaissut suomeksi aiemmin isä Sofronilta myös kirjat ”Hänen elämänsä on minun elämäni” ja ”Rukouksesta”. Uusin kirja ”Hengestä ja elämästä”, joka koostuu lyhyistä mutta rikkaista mietelmistä, tarjoaa noita kirjoja hieman kevyemmän väylän tutustua isä Sofronin hengelliseen perintöön.

Isä Sofroni oli venäläinen pappismunkki, joka kilvoitteli Athosvuorella ja lopulta perusti luostarin Englannin Essexiin. Hän teki tunnetuksi hengellisen ohjaajansa pyhittäjä Siluan Athosvuorelaisen elämän erityisesti hänestä kirjoittamansa kirjan välityksellä. Tuon kirjan on julkaissut suomeksi Valamon luostari. Se on merkkitapaus 1900-luvun ortodoksisten kirjojen joukossa ja vaikuttanut monien ihmisten elämään sekä Athosvuoren elpymiseen 1900-luvulla.

Isä Sofronin merkitystä kuvaa muun muassa se, että Kreikan viime aikojen nimekkäimpiin teologeihin lukeutuva Georgios Mantsaridis pitää häntä 1900-luvun merkittävimpänä ortodoksiteologina. Myös kreikkalainen metropoliitta Hierotheos Vlachos on kuvannut kirjassaan ”Tunsin ihmisen Kristuksessa” (kreikankielinen), kuinka isä Sofronin kautta hänelle avautui Ortodoksisen kirkon pastoraalinen, rukouksellinen ja teologinen perinne yhtenä ehyenä kokonaisuutena. Isä Sofroni oli vapaa sekä nurkkakuntaisuudesta ja nationalismista että maailmallisista ideologioista, ekumenismista ja muusta sen kaltaisesta.

Isä Sofronin kanonisointi virallisesti pyhien joukkoon on tiettävästi Konstantinopolin patriarkaatin suunnitelmissa lähiaikoina.

Uutta kirjaa voi tilata esimerkiksi Veljestön kirjakaupasta Filokaliasta, joka on myös kustantanut kirjan julkaisun. Tämän kirjoituksen alta löydä linkit kirjan esittelyvideoon, kirjakauppa Filokaliaan sekä joihinkin isä Sofroniin liittyviin teksteihin. Uusi kirja tarjoaa suomalaiselle lukijalle mahdollisuuden hengellisten makupalojen muodossa päästä isä Sofronin elävöittävien sanojen makuun ja sitä myötä tuntumaan todellisesta Ortodoksisesta elämästä. Sen keskeisenä osana isä Sofronilla on kärsimyksen sisältö:

Tällainen on kristillisen elämän paradoksi: kun valitsemme Kristuksen kärsimyksen, kärsimyksen koko maailman edestä, meillä on tunne, että olemme lähellä Häntä ja ikuista elämää.

– ote kirjasta

 

H. Alex Saulamo

(Oheinen kuva ei ole kirjasta.)

Kirjamyynti kosmas.fi verkkokaupasta

Linkki kirjakauppa Filokalian sivuille

Kirjan esittely Athos-Säätiön sivuilla

Vihkonen ”Totuus” jossa myös isä Sofronin helmiä

Malja – kirjasta Rukouksesta

Pyhyyden siemen – Hänen elämänsä on minun elämäni

Tagged ,