Vanhus Ieronymos Eginalaisen opetuksia

VANHUS IERONYMOS EGINALAISEN OPETUKSIA

 

* Mieti elämän päättymistä. Mieti maallisen elämän turhuutta ja lyhyyttä. Vaikka olet elänyt täällä monen monta vuotta, ne ovat kuin yksi ainut hetki.

* Älkää puhuko paljon. Hillitkää kieltänne. Rakastakaa vaikenemista. Mikäli totutte siihen, ette sen koommin enää haluaisi puhua. Niin ihanaa on vaikeneminen.

* Iloitkaa! Olkoon ilo ja suru teillä vieraana, ei kuitenkaan epätoivo. Epätoivolta sulkekaa ovi! Kristityn ei pidä olla arka, mutta ei liioin epätoivoinen.

* Tarkatkaa joka päivä sitä, miten olette sen viettäneet. Tulevaisuutenne sitä vastoin jättäkää jumalallisen kaitselmuksen haltuun! Jumala kyllä auttaa! Mikä on Jumalan tahto ja mikä koituu meille pelastukseksi, se tapahtuu. Älkää siis mietiskelkö tulevaisuutta älkääkä ottako sitä mielenne taakaksi.

* Sitokaa Jumalan rakkaus yhteen mielenne kanssa. Ajatelkaa Jumalasta, että Hän on edessänne ja kertokaa Hänelle murheenne.

* Talossa on ikkunoita, ovia ja muuta sellaista. Jotta olisimme turvassa, me suljemme ne. Samalla tavalla meidän siis pitää valvoa aistejamme ollaksemme turvassa ja säilyttääksemme sielun terveenä.

* Älkää karttako Kirkon mysteereitä. Käykää usein Ehtoollisella. Pyhät mysteerit antavat teille voimaa.

* Koettelemuksetkin tekevät hyvää. Älä ole peloissasi. Kristuksemme kärsi tuskaa erämaassa neljäkymmentä päivää, mutta sen jälkeen enkelit palvelivat Häntä. Meidän Kristuksemme on hyvin rakkaudellinen. Usein Hän sallii meille raskaankin murheen hyödyksemme. Vähän aikaa meistä tuntuu siltä, että Hän hylkäsi meidät, mutta sitten, koska Hän rakastaa meitä, Hän säälii meitä. Hänen armonsa ja rakkautensa vyöryvät päällemme. Älä koskaan pelkää, ainoastaan rakasta Kristustamme.

* Älä toivo sitä, että ihmiset ylistäisivät tai rakastaisivat sinua. Minä tahtoisin kovasti olevani vain mato, niin että kaikki tallaisivat minua, ettei kukaan kiinnittäisi minuun mitään huomiota, ettei kukaan rakastaisi minua. Tahtoisin, että itse rakastaisin vain Jumalaa, näkisin vain Hänet, että vain Hän tarkkaisi minua, että vain Hän rakastaisi minua, että vain Hän ei hylkäisi minua.

* Rakasta kovasti Kristustamme. Rakasta myös ihmisiä, mutta sisäisellä valppaudella, niin ettei tämä rakkaus vahingoita rakkauttasi Jumalaa kohtaan, ei vähennä sitä. Hengellinen elämä on ihanaa. Kun saat hieman maistaa sitä, e miellyttää sinua suuresti etkä silloin enää löydä tyydytystä mistään, mistä löysit sen ennen.

 

Vanhus Ieronymoksen perustaman luostarin julkaisemasta kirjasesta “Ieronymos o Geron tis Eginis. Syntomos vios, paraklitikos kanon, thaumata, pareneseis”; kääntänyt kreikasta Hannu Pöyhönen