Pyhän Basileios Suuren ohje papille

PYHÄN BASILEIOS SUUREN OHJE PAPILLE

 

Pyri kaikin voimin, oi pappi, osoittautumaan luotettavaksi työntekijäksi, joka ei häpeä työtään ja joka opettaa totuuden sanaa oikein (2. Tim. 2:15).

Älä koskaan, kun osallistut jumalanpalvelukseen, ole vihoissa kenenkään kanssa, ettet karkottaisi luotasi Pyhää Henkeä, Puolustajaa.

Päivänä, jolloin toimitat jumalanpalveluksen, älä käräjöi, älä riitele, vaan kirkossa pysytellen rukoile ja lue aina siihen asti, kunnes sinun on määrä aloittaa jumalallinen liturgia. Asetu näin pyhän uhrialttarin ääreen murtunein mielin ja puhtaalla sydämellä. Älä vilkuile sinne tänne, vaan kauhua ja pelkoa tuntien astu taivaallisen kuninkaan eteen.

Miellyttääksesi ihmisiä älä kiirehdi rukousten lukemisessa äläkä lyhennä niitä. Älä myöskään mielistele ketään erityisesti, vaan käännä katseesi yksinomaan läsnä olevaan Kuninkaaseen ja Häntä ympäröiviin taivaallisiin voimiin.

Osoita olevasi pyhissä kanoneissa säädettyjen määräysten arvollinen noudattaja.

Älä toimita pyhää palvelusta yhdessä sellaisten kanssa, joilta ne sen kieltävät.

Katso tarkoin kenen kanssa palvelusta toimitat, miten sen toimitat ja keille jaat Pyhät Lahjat.

Älä unohda Valtiaan Kristuksen ja pyhien apostolien käskyä, joka sanoo: “Älkää antako pyhää koirille, älkääkä heittäkö helmiänne sikojen eteen” (Matt. 7:6).

Katso, ettet luovuta Jumalan Poikaa arvottomien käsiin.

Palvelusta toimittaessasi älä kavahda niitä, joita tämä maailma kunnioittaa, älä edes häntä, joka kantaa päässään hallitsijan kruunua.

Jotka ovat arvollisia tulemaan osallisiksi Pyhistä Lahjoista, anna ne heille maksutta, kuten itsekin olet ne lahjaksi saanut (Matt. 10:8).

Niille, joilta jumalalliset kanonit kieltävät tämän osallisuuden, älä Lahjoja anna.

Katso, ettei varomattomuutesi tähden koi, hiiri tai mikään vastaava pääse koskettamaan Jumalallisia Salaisuuksia tai etteivät ne kostu, joudu alttiiksi savulle tai ettei kukaan epäpyhä tai arvoton pääse käsittelemään niitä.

Kun pidät kiinni näistä ja muista tällaisista ohjeista, silloin pelastat sekä itsesi että ne, jotka kuulevat sinua (1. Tim. 4:16).

 

Kreikan kirkon julkaiseman papin käsikirjan, Ieratikonin, alkuun liitetty teksti;
kääntänyt kreikasta Hannu Pöyhönen