Hengestä ja elämästä

Suunnitelman mukaan joulukuussa 2017 julkaistaan pyhän Kosmas Aitolialaisen veljestön omistaman kirjakauppa Filokalian kustantamana arkkimandriitta Sofroni Saharovin kirja ”Hengestä ja elämästä”. YouTubessa on julkaistu kirjasta ennakkoesittely (linkki kirjoituksen lopussa).

Veljestö on julkaissut aiemmin isä Sofronilta myös kirjat ”Hänen elämänsä on minun elämäni” ja ”Rukouksesta”.

Isä Sofroni oli venäläinen pappismunkki, joka kilvoitteli munkkina Athosvuorella ja lopulta perusti luostarin Englannin Essexiin. Hän teki tunnetuksi hengellisen ohjaajansa pyhittäjä Siluan Athosvuorelaisen elämän erityisesti hänestä kirjoittamansa kirjan välityksellä. Kirjan on julkaissut suomeksi Valamon luostari. Se on merkkitapaus 1900-luvun ortodoksisten kirjojen joukossa ja vaikuttanut monien ihmisten elämään sekä Athosvuoren elpymiseen 1900-luvulla.

Isä Sofronin merkitystä kuvaa muun muassa se, että Kreikan viime aikojen nimekkäimpiin teologeihin lukeutuva Georgios Mantsaridis pitää häntä 1900-luvun merkittävimpänä ortodoksiteologina. Myös kreikkalainen metropoliitta Hierotheos Vlachos on kuvannut kirjassaan ”Tunsin ihmisen Kristuksessa” (kreikankielinen), kuinka isä Sofronin kautta hänelle avautui Ortodoksisen kirkon pastoraalinen, rukouksellinen ja teologinen perinne yhtenä ehyenä kokonaisuutena. Isä Sofroni oli vapaa sekä nurkkakuntaisuudesta ja nationalismista että maailmallisista ideologioista, ekumenismista ja muusta sen kaltaisesta.

Isä Sofronin kanonisointi virallisesti pyhien joukkoon on tiettävästi Konstantinopolin patriarkaatin suunnitelmissa lähiaikoina.

Linkki kirjan esittelyvideoon.

Linkki kirjakauppa Filokalian sivuille.

H. Alex Saulamo